Izae ili kako ostati nevidljiv

13.04.2012. Ante Perković

Postoji ozbiljna i dosta široko prihvaćena teza da je moderna glazba izgubila nevinost prije trideset godina, pojavom MTV-a. S ove distance, taj se događaj opravdano može smatrati početkom apsolutne vladavine vizualnog u našoj kulturi, koja je dovela do toga da sve što mirišemo, slušamo, kušamo i dodirujemo mora proći kroz kolektivni okular medija da bi se uopće prepoznalo, učinilo stvarnim. A glazba je, vidite, nevidljiva. Nema načina da ju doživite okom. Možete gledati kako netko pjeva, svira, nastupa, ali nitko nikad nije vidio glazbu. Pod mikroskopom i teleskopom, u infracrvenom i običnom spektru lijepo se razabiru žice, kože, tipke, rezonantne kutije, drvo, pleh, ključevi i prsti, sve je tu – što se kaže – na očigled. Ipak, ni na najluđem tripu šezdesetih, sa žabom krastačom pod jezikom i koktelom od peyotla u ruci, nakon napamet naučenog Castanede i Maharishijevog pomazanja, zvuk jednostavno ne može biti viđen. Ne ostavlja li onda ta silna vizualizacija, to uporno svođenje glazbe na sliku puno toga izgubljenog u prijevodu? Bez najave započinje i isto tako nestaje. Za sobom ostavlja samo treperenje. 

Izae za sebe kažu da su 'skoro nevidljivi'. I u pravu su, jer ne znam nikog tko ih je vidio uživo. Glazbeni forenzičari tvrde da se nikad nisu pojavili na sceni sjevernije od Makarske. I njihov Dubrovnik vidi ih toliko rijetko da ta ukazanja komotno mogu biti i legenda, snoviđenje. Jer, kad ih slušam, i meni se čini da ih vidim. Dobro, ne nužno njih, ljude, više scene iz nesnimljenih filmova: svjetla praznih lunaparka, sutone u malim stanovima, detalje lica, neodlučne osmijehe, kosu među prstima, dim iz prve jutarnje kave. Tu i tamo neke žice što trepere, same od sebe. Sviđa mi se to što vidim, pogotovo zato što znam da ništa od toga nije stvarno. Tehnički gledano, nevidljivo je. E, to će vam dati glazba, ako se odlučite 'samo' slušati.

Priznajem da me zavela ta mala, jednostavna mistika, pa joj se rado prepuštam. Životi nam ionako podsjećaju na stalno otvoreni, histerični info-sajam, lopatom grabimo nove i nove informacije, osjetila rade prekovremeno, a malo toga se zaista prima. Treba li vam onda popis članova benda, nacrt suradnji, mapiranje izvora i utjecaja? Dovoljno je reći da su u geografiji hrvatske glazbe Izae otok na kojeg slučajno pristanete i onda vam se ne da ploviti dalje, jedan od onih izleta kakve bi rado zamijenili za svoj stvarni život. Ta se zamjena, dakako, nikad ne dogodi, u nekom trenutku se odveže cima i vi krećete natrag, ali iskustvo putuje s vama. Pa ono vidljivo, ovjereno medijima, pretvoreno u proizvod, ne gledate više istim očima. Vidite, najbolji albumi objavljeni u Hrvatskoj u posljednjih deset godina uopće nisu objavljeni na klasičan način. Preslušajte 'Teatro Lunatico' ili 'Kad nadođu kiše i nastane strka leptira', pa mi recite da griješim.

 

Sve albume ansambla Izae možete preslušati na izae.bandcamp.com  

« Prethodno Sljedeće »

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr