IHG s hrvatskim Googleom protiv pirata

23.01.2012. IHG

Pri Institutu hrvatske glazbe (IHG) djeluje Odjel za legalnost digitalne glazbe koji je tijekom prosinca 2011. nadgledao najposjećenije svjetske i hrvatske stranice za nelegalnu razmjenu sadržaja i od njihovih vlasnika tražio uklanjanje linkova na oko 20 piratiziranih novijih albuma domaće produkcije

Popis albuma uključuje izvođače različitih žanrova (npr hip-hop: TBF, Connect, Dječaci; rock: Hladno pivo, Goran Bare i Majke, The Bambi Molesters; zabavna i pop glazba - Nina Badrić, Massimo, Oliver i Hauser; uz albume već poznatih izvođača uključeni su i albumi novijih izvođača npr Radio Luksemburg, Viktorija Novosel, B.B. Kong itd).

Posebno ističemo brzu i kvalitetnu suradnju s hrvatskim Googleom, koji je na naš zahtjev trajno s pretraživača uklonio 294 stranice s direktnim linkovima na piratizirane albume hrvatskih glazbenika. Uklonjene stranice više se neće pojavljivati u rezultatima pretraživanja. U suradnji sa Googleom svaki će se mjesec uklanjati sve više takvih stranica.

Najveći broj zahtjeva ipak je poslan prema raznim stranicama za razmjenu sadržaja. Broj linkova na albume domaćih izvođača na njima je ogroman, i jasno govori o velikom interesu za hrvatsku galzbu različitih žanrova – suprotno teoriji da u zemlji ne postoji interes za nju.

Tijekom prosinca 2011. na zahtjev IHG-a linkovi na 20-ak albuma u izdanju domaćih diskografa uklonjeni su više od 1700 puta.

Većina stranica odmah po zahtjevu IHG-a bez protupitanja je uklonila nezakoniti sadržaj – što govori o svjesnosti vlanika stranica da je i razmjena (sharing) zaštićenog sadržaja koji jest intelektualno vlasništvo – nezakonita aktivnost koja ide direktno na štetu glazbenika i ostalih vlasnika sadržaja. Broj uklonjenih linkova, i za ovako mali broj glazbenih albuma, dokaz je ogromnih razmjera štete koju domaća glazbena industrija trpi od internet piratstva. 

Piratima su od 20-k albuma uključenih u pregled (koji se širi na dnevnoj bazi) trenutačno najzanimljiviji ovi:

Nina Badrić – NeBo; Massimo – Dodirni me slučajno; TBF – Nostalgično Fantastično; Hladno pivo – Svijet glamura; Goran Bare i Majke – Teške boje; Dječaci – Istina; Oliver i Hauser – Noć nek' tiho svira; Zoran Predin i Matija Dedić – Tragovi u sjeti;  Connect – 3jumf; Radio Luksemburg –  Radio Luksemburg u boji; Klapa Kampanel – Aj ća volim te; General Woo – Verbalni delikt; B.B.Kong – Ovo je revolucija; Marko Tolja – Božić u kazalištu; The Bambi Molesters – A Night In Zagreb....

Nemoguće je procijeniti broj izvršenih downloada navedenih albuma prije ukidanja linkova na njih jer ti podaci često nisu navedeni.

Ipak, iz same količine linkova jasno je da poznatija glazbena imena različitih žanrova trpe i veću izravnu štetu.  Međutim, šteta je velika i za nove izvođače, koji se tek pokušavaju probiti: besplatno preuzimanje albuma na samo 10 različitih adresa može presudno umanjiti legalnu prodaju njihova CD-a (ili legalni download MP3 albuma) i tako onemogućiti snimanje sljedećeg albuma i nastavak rada – unatoč tome što je njihova glazba prepoznata i cijenjena.

Napominjemo da su svi spomenuti albumi dostupni u prodavaonicama ploča i CD-a ili u web trgovinama.  Legalan download domaćeg MP3 albuma u prosjeku košta 50 kn a niti jedan CD s popisa nije skuplji od 99 kn (većina ih je osjetno jeftinija).

Odjel za legalnost digitalne glazbe pri IHG-u na dnevnoj bazi nadopunjava popis albuma hrvatskih glazbenika čije se piratske kopije razmjenjuju na internetu. Isto vrijedi i za popis stranica na kojima se razmjenjuju piratizirani sadržaji.

 

Za više informacija o legalnom uživanju u glazbi molimo kontaktirajte:

Institut hrvatske glazbe

Brozova 8a, 10000 zagreb,

ihg@ihg.hr 

 

  

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr