Google u rezultatima pretrage kažnjava piratske stranice

13.08.2012. IHG

Ovih je dana došlo do važnog pomaka za glazbenu industriju: Google je pristao kazniti stranice koje dokazano krše autorska prava spuštanjem na dno rezultata pretraživanja.

Iako internetski div ne pristaje potpuno izbaciti piratske stranice iz pretrage, obvezao se na promjenu algoritma pretrage koji će odražavati broj traženih uklanjanja zaštićenih sadržaja. Njih mu neće mu ih nedostajati: tijekom svibnja, BPI, britanska diskografska udruga je tražila uklanjanje preko 160.000 linkova.

Promjene stupaju na snagu ovoga tjedna i trebale bi podići legalne servise kao što su iTunes i Spotify iznad torrent stranica u rezultatima pretraživanja. Nakon godina borbe s diskografskom industrijom, Google ispunjava svoja obećanja o borbi protiv piratstva?

Amit Singhal, viši potpredsjednik uprave zadužen za inženjerstvo u Googleu, objasnio je za MusicWeek: "Cilj nam je pružiti korisnicima odličnu uslugu pa smo dosad razvili više od 200 pokazatelja kako bismo osigurali da algoritmi pretrage isporučuju najbolje moguće rezultate. Odsad uzimamo u obzir novi pokazatelj u našoj ljestvici: broj važećih autorskih zahtjeva za uklanjanje koji se odnosi na bilo koju stranicu. Web stranice s visokim brojem takvih zahtjeva u našim bi rezultatima pretrage zato mogle dobiti nižu poziciju. Ova promjena u rangiranju treba pomoći korisnicima u lakšem pronalaženju legalnih i kvalitetnih izvora sadržaja... uključujući, na primjer, streaming servise poput Spotifya". 

Singhal nastavlja: "Otkad smo prije više od dvije godine obnovili sustav uklanjanja linkova temeljen na zahtjevima autora, dobili smo od njih mnogo više podataka o online kršenju njihovih prava vlasništva. Zapravo, sada dnevno primamo i obrađujemo više autorskih zahtjeva za uklanjanje nego što smo imali u cijeloj 2009. godini – samo u proteklih 30 dana više od 4,3 milijuna URL-ova. Sada ćemo te podatke koristiti kao pokazatelje za naš popis. Samo vlasnici prava znaju tko je ovlašten za postavljanje njihova sadržaja na internet, a samo sudovi mogu odlučiti je li autorsko pravo doista i povrijeđeno. Google ne može utvrditi krši li određena web-stranica ili ne zakon o autorskim pravima. Zato neće biti potpunog uklanjanja bilo kakvih stranica s rezultata pretraživanja. Nastavit ćemo osiguravati i protumjere kako bi oni koji vjeruju da je njihov sadržaj nepravedno uklonjen mogli ga i vratiti".

Domaća glazbena industrija pozdravlja ovaj dobrodošao korak Googlea: tijekom srpnja, na primjer, Institut hrvatske glazbe je s ovlaštenjem vlasnika prava od različitih stranica (blogova, torrent, peer to peer, cyberlockera i sl.) uspješno zatražio uklanjanje 1773 linka na piratizirane sadržaje domaćih izvođača. Od kad je počeo s tom aktivnošću prije 8 mjeseci, IHG je ukupno ishodio "brisanje" gotovo 14 tisuća nelegalnih linkova – bez prijetnji i sudova, samo ukazivanjem na kršenje prava intelektualnog vlasništva.

Vijesti iz Google pozdravile su i britanska i američka udruga za zaštitu autorskih prava. 

 

Prethodni članak:
IHG s hrvatskim Googleom protiv pirata (15.01.2012.)

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr