Međunarodni dan Glazbe

27.09.2011.

U Hrvatskoj prvi put obilježen Međunarodni dan glazbe

Međunarodni dan glazbe, koji se pod okriljem UNESCO-a slavi 1. listopada, pri put je obilježen i u Hrvatskoj.

Institut hrvatske glazbe (IHG), udruga koju su radi promocije glazbe i glazbenika osnovali skladatelji, izvođači i nakladnici u Hrvatskoj, prvi put je sudjelovala u velikoj svjetskoj muzikalnoj obitelji.

U petak 30. rujna i subotu 1. listopada 2011. u zagrebačkom Međunarodnom centru za usluge u kulturi organiziran je program obilježavanja Dana za sve male i velike ljubitelje glazbe.

Besplatni koncerti, predavanja i lutkarsko-igrana predstava (jedini dio Dana za koji je trebalo platiti ulaznicu) podsjetio je djecu i roditelje na ljepotu i značaj glazbe u našim životima.

Predsjednik Instituta prof. Goran Končar, ugledni violinist i sudionik UNESCO-va projekta The Right to Music, održao je u okviru Dana kratki govor o načinu na koji glazba spaja ljude, kulture i ideje. Nakon toga je s kćerkom, violončelisticom Ljerkom Končar-Gamulin, i odsvirao nekoliko kompozicija. U drugim su glazbenim programima tijekom ta dva dana nastupile 'mlade nade' – studenti Muzičke akademije u Zagrebu.

Idejni tvorac Dana glazbe, slavni violinistički virtuoz Yehudi Menuhin (1916.-1999.), tijekom cijelog života je zagovarao promociju glazbe u svim slojevima društva, kao i UNESCO-ove ideale mira i prijateljstva među narodima.

Posebno mu je bilo stalo do glazbeno-umjetničkog poticanja mladih. Njegova je omiljena rečenica glasila: 'Iz neke glazbene škole obično ne izlaze kriminalci'.

Slijedeći njegov primjer, od 1975. se glazbenici sa svih strana svijeta 1. listopada zato obraćaju upravo najmlađima. Vodeći skladatelji, izvođači i muzikolozi održavaju predavanja o važnosti glazbe, o njezinu mjestu u modernom životu, ali i o idealima za koje se zalažu UNESCO i njegovo posebno tijelo International Music Council – IMC. Ono predstavlja najveću svjetsku mrežu organizacija, institucija i pojedinaca koji djeluju na polju glazbe.

 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr