'Naši dani'

06.06.2012. IHG

U Zagrebu je 23. siječnja 2012. počelo snimanje dokumentarnog serijala Naši dani – priča o hrvatskom rocku. Ugovor o zajedničkoj produkciji potpisali su Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija u srpnju 2011.

Poznavatelji domaće glazbe prepoznat će u imenu serijala posvetu prvom punokrvnom rock-albumu objavljenom u Hrvatskoj 1968. – Naši dani Grupe 220, predvođene legendarnim rockerom Dragom Mlinarcem.

Serijal od 10 epizoda zamišljen je kao pogled u najvažnije povijesne i najznačajnije kreativne trenutke i faze hrvatskog rocka. Predloške scenarija za pojedine epizode serijala izradili su glazbeni antologičari, novinari i kritičari Siniša Škarica, Arsen Oremović i Hrvoje Horvat. Upravo je Siniša Škarica, 'živa enciklopedija' hrvatskog rocka, bio prvi sugovornik koji je u opsežnom intervjuu za Naše dane iznio svoje uspomene i razmišljanja.

Na projektu su od IHG-a angažirani i Milan Majerović-Stilinović kao izvršni scenarist te Andrija Vrdoljak kao redatelj serijala. Direktor fotografije je Vjekoslav Vrdoljak, a snimatelj druge kamere Mario Krce.

Oni će uz suradnju s uredničkim timom Zabavnog programa HTV-a (urednik Tomislav Štengl i glavna urednica Zabavnog programa Elizabeth Homsi) sklapati jedinstveni mozaik hrvatskog rocka. Važni dio posla je pretraga bogatog arhivskog materijala HTV-a s ciljem pronalaženja najzanimljivijih i davno viđenih snimki.

Uz to, autori će intervjuirati i snimiti razgovore s brojnim glazbenim zvijezdama, diskografima, menadžerima i industrijskim 'insiderima'. Svoje će osobne poglede i anegdote kroz predviđenih 450 minuta serijala podijeliti više od 100 ključnih figura domaće glazbene i rock scene. Naši dani će pratiti nastanak i razvoj hrvatskog rocka s naglaskom na ključne albume, autore i izvođače. Svjesni činjenice da je nemoguće zastupiti – pa i spomenuti – sve koji su pridonijeli bogatoj povijesti rocka na ovom prostoru, autori serijala zabilježit će svjedočanstva najpoznatijih imena širokoj publici.

Već prvi intervjui snimljeni u glazbenicima već omiljenom i inspirativnom prostoru zagrebačkog The Movie Puba, obećavaju korisno provedeno vrijeme pred TV ekranom. Namjera je, posebno mlađim generacijama publike, dati do znanja da je oko domaćeg rocka mnogo toga vrijednog slušanja, gledanja i dokumentiranja. Svakako, npr. razvoj autorskog rocka, novi val, riječki punk ili splitska scena, ali i skandali, obrati, izdaje i prodaje – sve ono što je nezaobilazni dio svake, pa i hrvatske, glazbene show-business priče.

Institut hrvatske glazbe s ponosom najavljuje ovaj veliki projekt – značajan događaj za sve glazbenike i glazbenu branšu ali, vjerujemo, i najširu publiku.

 

Fotogalerije sa snimanja serije

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr