Papandopulo

IHG

Treće hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo održat će se u Zagrebu od 29. rujna do 4. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

U nastojanju da se mladim glazbenicima u Hrvatskoj pruži što širi raspon profesionalnih mogućnosti te da ih se već tijekom školovanja uputi u slojevitost i konkurentnost klasične glazbene scene Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija 2012. godine pokrenuli su Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo.

Projekt je zamišljen kao godišnja manifestacija u pet natjecateljskih kategorija, otvorena glazbenicima iz Hrvatske i onima koji su se školovali ili diplomirali u Hrvatskoj a čija dob ne prelazi 35 godina.

Osim što obuhvaća niz instrumentalnih kategorija, uz kompoziciju i pjevanje, Natjecanje je platforma za pripremu mladih umjetnika za velika međunarodna natjecanja koja se održavaju u svijetu ali i u Zagrebu uz potporu Ministarstva kulture i Grada Zagreba –  Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Međunarodno natjecanje mladih dirigenta Lovro von Matačić i Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro.

Cikličko održavanje tih natjecanja Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo omogućuje da svoje kategorije uskladi s njima, a odlični rezultati takvog planiranja vidljivi su nakon  Međunarodnog violinističko natjecanje Vaclav Huml 2012. na kojem su u finale ušla dvojica finalista Papandopula te su osvojili drugo i četvrto mjesto,  a na Međunarodnom pijanističkom natjecanje Svetislav Stančić 2013. u finale su ušla dva finalista Papandopula i dva hrvatska predstavnika su podijelila treće mjesto što je neusporedivo bolji uspijeh nego u nizu prethodnih međunarodnih natjecanja.

Ove će se godine, ponovno pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr.sc. Ive Josipovića, mladi virtuozi natjecati u 5 kategorija: violončelo, kontrabas, gitara, udaraljke i kompozicija.

 


Dosadašnji dobitnici

 

Papandopulo 2014.

Kategorije i uvjeti 

Propisane skladbe po kategorijama 

Prijavnica Papandopulo 2013.

 
 

Kontakt

Unison hrvatski glazbeni savez
(sljednik bivšeg IHG-a)

Telefon: 01 3668 027
Fax: 01 3668 047
Adresa: Brozova 8a, Zagreb
E-mail: info@unison.hr